10.10.16

ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Δεν υπήρχε περίπτωση να επισκεφτούμε την Ιαπωνία και να μην συμπεριλάβουμε στο ταξίδι μας μία επίσκεψη στη Hiroshima σαν φόρο τιμής στην πρόσφατη ιστορία μας (θέλαμε και Nagasaki αλλά δυστυχώς μας έπεφτε μακριά -βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού). 

Κατά τη διάρκεια διαμονής μας στην Osaka και έχοντας στα χέρια μας το πολύτιμο JR Pass σε μόλις 2 ώρες βρεθήκαμε στην Hiroshima. Η Ιαπωνία είναι η χώρα στην οποία αξίζει να τη γυρίσεις με τρένο. Έχοντας τα δεύτερα γρηγορότερα τρένα στον κόσμο, τα shinkansen (αυτά που μοιάζουν με αεροπλάνα) τα οποία πιάνουν τα 300 Km την ώρα, πραγματικά ούτε να το σκεφτείτε για roadtrip. Η απόσταση Osaka - Hiroshima με αυτοκίνητο διαρκεί το διπλάσιο από ότι με τρένο. Οπότε ούτε λόγος.

Φτάνοντας στο Hiroshima Station, και αφού βγαίνεις από το σταθμό -εμπορικό κέντρο με κάθε λογής μαγαζιά και εστιατόρια -έτσι είναι όλοι οι σταθμοί τρένων στην Ιαπωνία (ο παράδεισος του shopper!) με το google maps στο χέρι αποφασίσαμε να περπατήσουμε μέχρι το κέντρο της πόλης και τα μνημεία ατομικής βόμβας.



Και εδώ ολίγη από ιστορία:

Το πρώτο πυρηνικό όπλο στον κόσμο χρησιμοποιήθηκε στην Ιαπωνία, στις 6 Αυγούστου 1945 στις 8:15 το πρωί. Μία μόνο ατομική βόμβα σκότωσε 140.000 ανθρώπους και ισοπέδωσε την πόλη. 

Συνειδητοποιώντας αργότερα το μέγεθος της καταστροφής, ο συγκυβερνήτης του αμερικανικού βομβαρδιστικού Enola Gate, που έριξε τη βόμβα, έγραψε: 
"Θεέ μου τι κάναμε;"

Τη ρίψη της βόμβας στη Hiroshima ακολούθησε η ρίψη μίας δεύτερης ατομικής βόμβας στο Nagasaki 3 μέρες μετά. Αυτά είναι και τα μοναδικά πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ και που οδήγησαν ουσιαστικά στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 


Περπατώντας στην πόλη, η ψυχή σου σφίγγεται αναλογιζόμενος τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι μερικά χρόνια πριν και δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι η ζωή έχει ξαναβρεί τους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Μαθήτριες με τις σχολικές τους φορεσιές περπατάνε, κάποιοι κάνουν ποδήλατο, παρέες γελάνε αλλά δε μπορώ παρά να μη σκεφτώ ότι όλοι αυτοί είχαν κάποιο συγγενή που χάθηκε στις 6 Αυγούστου του 1945

Δε μπορώ να μη σκέφτομαι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν περιουσίες που έγιναν συντρίμμια, ζούσαν σε μια πόλη τοξική, δακτυλοδεικτούμενη στον παγκόσμιο χάρτη, υπέφεραν από τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας, που ακόμα και σήμερα η σκιά της ατομικής βόμβας τη βαραίνει.

Με αυτά στο μυαλό μου όλη την ώρα παρατηρούσα τη ζωή των κατοίκων αλλά και τους χιλιάδες τουρίστες που κυκλοφορούσαν γύρω μου. 

Μία μέρα είναι αρκετή στη Hiroshima για να δει κανείς τα βασικά αξιοθέατα. 
Αυτά είναι:

Το Peace Memorial Park 

Το βασικό αξιοθέατο της πόλης το οποίο καλύπτει πάνω από 120.000 τετραγωνικά μέτρα με δέντρα, γρασίδι, όμορφα μονοπάτια, και περιλαμβάνει όλα τα μνημεία αφιερωμένα στον ατομικό βομβαρδισμό. Πριν τη βομβιστική επίθεση, η περιοχή ήταν το πολιτικοοικονομικό κέντρο της πόλης. Γι' αυτό το λόγο βέβαια έγινε και στόχος. 
4 χρόνια μετά την επίθεση αποφασίστηκε ότι το πάρκο δεν θα ξαναφτιαχνόταν όπως ήταν πριν αλλά θα αφιερωνόταν σε μνημεία ειρήνης. 


Hiroshima Peace Memorial Museum


Το Peace Memorial Museum περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία, αντικείμενα, φωτογραφίες και ανθρώπινες μαρτυρίες από την τραγική μέρα του βομβαρδισμού αλλά και από τις μέρες που ακολούθησαν. 
Μεταφερόμαστε σε μία πόλη κατεστραμμένη και αμέσως κάνουμε εικόνα τις τεράστιες συνέπειες μίας ατομικής βόμβας. Η ατομική βόμβα της Χιροσίμα ή "little boy" όπως ονομάστηκε (σκέφτεσαι δεν πάνε καλά που τις βαφτίζουν κιόλας!!) είχε περίπου 3 μέτρα μήκος και ζύγιζε περίπου 4 τόνους!! Υπάρχει αναλυτική περιγραφή της κατασκευής της ενώ η έκθεση φωτογραφιών κόβει την ανάσα. 



Πέρα από το πολύ γνωστό μας "μανιτάρι"που σχηματίστηκε μετά τη ρίψη βλέπεις φωτογραφίες που δείχνουν μία πόλη ισοπεδωμένη και ανθρώπους καμένους, άρρωστους με πληγές σε όλο τους το σώμα και μολύνσεις που δεν έχεις ξαναδεί. Τα ομοιώματα των παιδιών με τα ρούχα που κόλλησαν στο δέρμα τους λόγω υψηλής θερμότητας είναι ανατριχιαστική. Δέρμα καμένο και πάνω του κολλημένο ύφασμα. 
Τα αντικείμενα επίσης είναι τρομακτικά. Όλα έλιωσαν από τη υπερβολική θερμότητα που αναπτύχθηκε ενώ ένα κομμάτι τσιμέντου που είχε εκτεθεί στο βομβαρδισμό είναι "ασφαλές"και μπορεί να το ακουμπάει ο επισκέπτης (δεν ακούμπησα). 



Γενικά η επίσκεψη στο μουσείο αξίζει πάρα πολύ γιατί έρχεσαι αντιμέτωπος με όλη τη φρικαλεότητα, αναπόφευκτα σχηματίζονται εικόνες τρόμου ενώ το υλικό υπερκαλύπτει τα ελάχιστα που μάθαμε στο σχολείο για εκείνη τη μέρα. (Εγώ το λέω, τα ταξίδια είναι το καλύτερο σχολείο). 
Η είσοδος κοστίζει μόλις 2 ευρώ (200 ΥΕΝ) και οι ώρες λειτουργίας του είναι από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις  6 το απόγευμα (μέχρι τις 7 τον Αύγουστο).



Atomic Bomb Dome 

To A-Bomb Dome, επίσης γνωστό και ως Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα (Hiroshima Peace Memorial) είναι ίσως το συγκλονιστικότερο μνημείο που μας θυμίζει με τον χειρότερο τρόπο τη μέρα που έπεσε η ατομική βόμβα στη Hiroshima. 
Πρώην κτίριο της Νομαρχίας (Prefectural Industrial Promotion Hall) τώρα στέκει εκεί σαν ένα μισογκρεμισμένο ερείπιο γυμνό, με τα σκουριασμένα σίδερα του σκελετού του και τα σπασμένα μπετά του. Πραγματικά ένα φάντασμα του παρελθόντος, ένα από τα λίγα κτίρια που παρέμεινε όρθιο μετά τη βόμβα. 
Το κτήριο αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.



Κενοτάφιο Θυμάτων της Ατομικής Βόμβας

Μεταξύ του Μουσείου και του A-Bomb Dome βρίσκεται το κενοτάφιο, ένας θολωτός τάφος αφιερωμένο σε όσους έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της βόμβας, είτε λόγω της αρχικής έκρηξης είτε λόγω της έκθεσής τους στην ακτινοβολία. Κάτω από την καμάρα αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων τα οποία ξεπέρασαν τις 220.000.

Κάθε χρόνο, στην επέτειο ρίψης της βόμβας, πραγματοποιείται μία επετειακή τελετή στο πάρκο, μπροστά από το μνημείο αυτό, με ομιλίες, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή ακριβώς στις 8:15 π.μ., την ακριβή στιγμή της έκρηξης.




Children's Peace Monument

Ο αρχαίος ιαπωνικός μύθος senbazuru λέει ότι όποιος διπλώσει χίλιους γερανούς με την τέχνη του origami, τότε οι Θεοί θα του πραγματοποιήσουν μία ευχή. Ο μύθος των χίλιων origami γερανών διαδόθηκε μέσα από την ιστορία της Sadako Sasaki, που ήταν 2 χρονών όταν εκτέθηκε στην ακτινοβολία από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα, προσβλήθηκε από λευχαιμία και πέθανε δέκα χρόνια αργότερα, στην ηλικία των 12 ετών (στις 25 Οκτωβρίου 1955). Η Sadako, προκειμένου να θεραπευτεί ξεκίνησε να φτιάχνει origami γερανούς με στόχο τους χίλιους, σύμφωνα με τον μύθο senbazuru. Δυστυχώς όμως δεν πρόλαβε.


Συγκλονισμένοι από το θάνατό της, οι συμμαθητές της ξεκίνησαν μια εκστρατεία για την ανοικοδόμηση ενός μνημείου που θα τιμά όλα τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από την ατομική βόμβα.


Ένα κορίτσι από χαλκό βρίσκεται στην κορυφή του μνημείου των 9 μέτρων, που στα χέρια του κρατάει έναν τεράστιο origami γερανό. Στην πέτρα κάτω από το βάθρο είναι χαραγμένο "Αυτή είναι η κραυγή μας. Αυτή είναι η προσευχή μας. Για την οικοδόμηση της ειρήνης σε αυτόν τον κόσμο". Το μνημείο δημιουργήθηκε από τον Kazuo Kikuchi, ο οποίος στη συνέχεια υπήρξε καθηγητής του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών και Μουσικής του Τόκυο. Η ανοικοδόμησή του ολοκληρώθηκε την 5η Μαΐου του 1958.

Η είδηση γρήγορα εξαπλώθηκε παγκόσμια και πλέον έχει γίνει σημείο συντάντησης των επισκεπτών οι οποίοι θυμούνται τη Sadakο και αφήνουν ένα origami στη μνήμη της.



Hiroshima Castle

To Κάστρο της Χιροσίμα χτίστηκε το 1589 από τον ισχυρό φεουδάρχη Mori Terumoto και είναι ένα καλό παράδειγμα κάστρου χτισμένου σε πεδιάδα και μάλιστα στο κέντρο της πόλης. Στο πενταώροφο κάστρο λειτουργεί μουσείο με την ιστορία του κτηρίου αλλά και της πόλης ενώ θα απολαύσετε και πανοραμική θέα από τον τελευταίο όροφο.
Μετά την ατομική βόμβα, το κάστρο υπέστη πολλές ζημιές (βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά από το υπόκεντρο της βόμβας) ενώ στον προαύλιο χώρο του έμειναν όρθια μόνο 3 δέντρα. Φυσικά και ξαναχτίστηκε κρατώντας τα στοιχεία του αναλλοίωτα. 


Δείτε το και το βίντεο:



Like and leave a comment if you feel like it :)

SUBSCRIBE FOR MORE: 






No comments:

Post a Comment